HTML

Strč prst skrz krk

It's the little differences. I mean, they got the same shit over there that we got here, but it's just – it's just there it's a little different.

Friss topikok

  • Apacsek67: Hát sok érdekes információt találtam és a cseh konyhát lefitymáló cikk ellenére, hál'istennek soka... (2012.05.01. 12:40) A cseh konyháról
  • Maisie MacKenzie: Ez a tény befolyásolja Horvátország Úniós tagságát? videa.hu/videok/vicces/bud-light-reklam-haj-p... (2010.09.10. 11:07) Győzelem! Európában végleg cseh a Budweiser
  • Rwindx: nah hol válaszom? (2010.07.21. 16:55) Nečas lecseszni készül Orbánt
  • creativevulture: Ja es meg...a blogot elvezettel olvasom miota ratalaltam, kar hogy nincsenek posztok gyakrabban. E... (2010.07.08. 23:50) TOP 3 cseh reklám ever
  • Holnap Kapitány: A Pozsonyi Nagydíj holnapkapitany.blog.hu Holnap Kapitány -- Mesék egy elképzelt Magyarországról (2010.06.14. 15:45) Pozsonyba érkezett a prágai gyors

Linkblog

A csehek és a jótékonyság

2010.01.20. 11:58 :: A Kárpátok Ostora

 Úgy tűnhet, a csehek közömvösek és hűvösek, azonban az összegek alapján, melyet karitatív célokra áldoznak, a csehek messze kiemelkednek a posztkommunista mezőnyből - írja mai számában Csehország legfontosabb napilapja, a Mladá Fronta Dnes. A cikk apropóját a földrengés sújtotta Haiti megsegítésére pillanatok alatt összegyűlt 28 millió korona adja.

A csehek már a kilencvenes évek óta jóval többet adakoznak, mint a hasonló országok (Szlovákia, Magyarország vagy Lengyelország) lakói. A 2004-es ázsiai cunami áldozatainak négyszer annyi pénzt gyűjtöttek össze a tízmillió lakosú Csehországban, mint a 38 milliós Lengyelországban.

A cikk megpróbálja feltárni a jótékonykodási szándék okait, megszólaltat pszichológust, szociológust, illetve a legnagyobb segélyalapítvány, a "Člověk v tísní" (Ember bajban) vezetőjét is. A szociológus szerint történekmi okai vannak, a csehek az idegen elnyomás és folyamatos háborúzás idején megszokták, hogy segtsenek a bajba jutottakon. A pszichológus szerint a csehek ateizmusa a felelős: a nagylelkűséggel a hit hiányát kompenzálják. Az alapítvány vezetője szerint szerepet játszik a jó gazdasági helyzet és az 1997-ben éés 2002-ben átélt árvizek élménye is.

Ha engem kérdeztek volna, szerintem egyszerűen arról van szó, hogy a cseh gondolkodás egyszerre polgári és ateista: nem hárítja a felelősséget, sem az istenre, sem az államra, ha másokon kell segíteni, azt sem teszi meg egyik sem helyettük. Ebben persze segítik őket az alacsony adókulcsok és a hatékonyan és tisztességesen működő civil szervezetek is. 

 

Szólj hozzá!

Címkék: cseh csehország jótékonyság állam ateizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://cseszko.blog.hu/api/trackback/id/tr651687220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása