HTML

Strč prst skrz krk

It's the little differences. I mean, they got the same shit over there that we got here, but it's just – it's just there it's a little different.

Friss topikok

  • Apacsek67: Hát sok érdekes információt találtam és a cseh konyhát lefitymáló cikk ellenére, hál'istennek soka... (2012.05.01. 12:40) A cseh konyháról
  • Maisie MacKenzie: Ez a tény befolyásolja Horvátország Úniós tagságát? videa.hu/videok/vicces/bud-light-reklam-haj-p... (2010.09.10. 11:07) Győzelem! Európában végleg cseh a Budweiser
  • Rwindx: nah hol válaszom? (2010.07.21. 16:55) Nečas lecseszni készül Orbánt
  • creativevulture: Ja es meg...a blogot elvezettel olvasom miota ratalaltam, kar hogy nincsenek posztok gyakrabban. E... (2010.07.08. 23:50) TOP 3 cseh reklám ever
  • Holnap Kapitány: A Pozsonyi Nagydíj holnapkapitany.blog.hu Holnap Kapitány -- Mesék egy elképzelt Magyarországról (2010.06.14. 15:45) Pozsonyba érkezett a prágai gyors

Linkblog

A cseh konyháról

2010.02.17. 20:49 :: A Kárpátok Ostora

 

A legjobb, amit a cseh konyháról el lehet mondani, az az, hogy rendkívül tömören leírható. Ez is csak akkor, ha tényként fogadjuk el a cseh konyha létezését.

 A cseh konyha lényegében olyan, mintha egy Szibériából származó idült alkoholista 3 évnyi második világháborús német hadifogságból hazatérve a Krasznojarszk melletti kolhozba, homályos emlékei alapján nekiállna az elvtársaknak sváb módra főzőcskézni. Az eredmény: a poroszos fantáziatlanság és a szláv hanyagság siralmas ötvözete.

A Csehországba látogató turistáknak a 3 nap alatt talán nem tűnik fel, mennyire szegényes, egyhangú és ötlettelen a cseh konyha, de ez idő után hamar elviselhetetlenné válik a vepřo-knedlo-zelo (disznó-knédli-párolt káposzta) szentháromság.

Sok nemzet konyhája persze nem tárja fel a vendéglőben minden báját, Magyarországon sem kap a turista rakott krumplit, vagy zöldborsófőzeléket a neki szánt magyaros éttermekben, így a Csehországba szakadt idegen még egy ideig reménykedhet, hogy a házi koszt még rejteget valami ínyencséget. Reményei teljesen hiába valóak. A cseh konyha nem tartogat meglepetéseket.

A fő fogásokat röviden elintézhetjük:

1.       Pečená kachna = sült kacsa. Knédlivel, párolt savanyúkáposztával.

2.       A már említett vepřo-knedlo-zelo. Sertésszelet, knédlivel, párolt savanyúkáposztával.

3.       Moravský vrabec. Ennek legalább a neve vicces: morva veréb. Valójában sertéslapocka darabok, fokhagymával, hagymával. Finom is tud lenni. A köret: találják ki.

4.       Svíčková na smetaně = bélszín tejszínesen. Lényegében vadas bélszín. Szigorúan knédlivel. Ami megkülönbözteti a többi cseh ételtől, az a párolt káposzta hiánya.

 5.       Guláš. Olyan, mint a magyar pörkölt, csak mócsingosabb húsból és ötlettelen fűszerezéssel kevesebb paprikával.

Sok cseh meg van róla győződve, hogy a rántott sajt (smažený sýr, alias smažák) cseh találmány.

Általában minden cseh főétel zsíros, nehéz, sűrű, ami stag night, vagy sörtúra esetén jól jön, hosszútávon azonban idült undort idézhet elő.

Na és a köménymag. Az a kibaszott köménymag.. Ott van a levesekben, a hozzá kínált kenyérben, aztán kivétel nélkül minden ételben, mártásban, őrölve, vagy egészben, de mindig két marékkal szórva.

A levesek közül talán a zelná polévka méltó említésre, sűrű, krumplis, kolbászos savanyúkáposztaleves, másnapra kiváló. Létezik még a délcseh kulajda, ami tejszínes gombás krumplileves, tojással sűrítve, ami ritka ocsmány állagot kölcsönöz neki. A pacalleves csak nyelvtörőnek jó: dršťkovának hívják, egyébként, gondolom, pont olyan mint a magyar, bár erről tán olyat kéne megkérdezni, aki kóstolta mindkettőt. Én egyiket sem, és nem is fogom.

Édességből semmi olyan nincs, amit csehnek mondhatnánk, elvetemültebbek a lekváros gombócot, vagy a szilvalekváros derelyét hozzák fel a csehek védelmére, hogy valójában ki az atyja ezeknek, az osztrákok, a bajorok, a szlovákok, vagy éppen mi, azt nem tudni, az biztos, hogy nem egyedi egyik sem.

Ez lenne tehát a cseh konyha, a teljesség igényével.

Jó étvágyat!

62 komment

Címkék: konyha cseh kacsa kömény

A bejegyzés trackback címe:

https://cseszko.blog.hu/api/trackback/id/tr621767324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2010.02.17. 21:17:10

A cseh pacalleves tartalmaz még jelentős mennyiségben majorannát.
Finom még a cseh fokhagymaleves is.
Éttermekben sokfelé van hal is.

Herlock Sholmes 2010.02.17. 21:19:43

Kihagytad a hermelint.
Kihagytad, hogy knédliből is van vagy háromféle.
Kihagytad a tócsnit.
Kihagytad a kvarglit.
Kihagytad az olmützi sajtot.
Kihagytad a znojmói pörköltet.
Kihagytad az utolérhetetlen csülköt.
Na mindegy.

Mrazenec 2010.02.17. 21:19:57

Dobry vecer! Az esküvői cseh sütemények (sőt a karácsonyiak) is finomak...a sörözőkben kapható csülök és borda szerintem a párját ritkítja...dobrou chuť!

tomcsi71 2010.02.17. 21:25:04

mi a baj a kacsa/disznó - knédli - párolt káposzta hármassal? hetekig tudnám zabálni... annyit meg úgysem töltök egyszerre a cseheknél... egyébként nagyságrendekkel jobb, mint a "kordon blő" sültkrumpli kombó, amit az átlag magyar éttermek favorizálnak...

Mrazenec 2010.02.17. 21:25:43

ja és abba az olajos fűszeres cuccba mártott sajt is ehető...egy kicsit...meg még egy kicsit...

A Kárpátok Ostora 2010.02.17. 21:34:51

Na jó, a hermelínt, mármint a nákládanýt elismerem valódi cseh ételként, olyan máshol nincs, jogos. A csülök egy az egyben a német verzió. Az igazi viszont a füstölt-főtt-mézzel bekent és megsütött csülök, de az szlovák. :)

Nem vagyok fideszes 2010.02.17. 21:53:24

Az összes feljebb leírt kaját szeretem, így nekem nem volna bajom a cseh konyhával.

tolsztoj 2010.02.17. 22:16:37

Prágában jártam egyetemre, katonaságon Jince u Príbrami-ban voltam - volt időm kipróbálni a cseh kosztot - egy pillanatra sem szenvedtem az egyhangúságtól pedig igencsak szeretem a jó zabát, az egyik kedvencem éppen az említett kacsa, vepro-knedlo-zelo, svícková - és ott szerettem meg a kirántott sajtot tartár mártással, a kollégiumban pedig először ott (és sajnos utoljára) ettem "hovezí na víne"-t - vagyis marhaszeletet vörösborral - azóta is tervezem, ha "cseszkóba" megyek a régi szép időket visszahozandó, ezt fogom választani a vendéglőben...Nos nem volt ott semmiféle hiányérzetem ami az ételek változatosságát illeti ..:-)

EMU 2010.02.17. 22:28:33

Ez a poszt kiválóan példázza, hogy a magyar mennyire kibaszottul el van szállva magától és mennyire azt gondolja, hogy ő fingta a passzát szelet. Egy olyan országból, ahol zsákbamacska étterembe járni, ahol a nemzeti ételeiket a 10-ből 8-szor silány minőségben silány alapanyagokból kotyvasztják, ezt flegma bunkó módon szolgálják fel és még az átbaszást sem ússza meg a vendég, ne fütyülje meg már senki bármelyik más ország éttermi kultúráját és gasztronómiáját. Amúgy meg azért is egy faszság ez a poszt, mert pl. Prágában, legyen az akár a legszürkébb külváros is, bármikor komolyabb, gusztusosabb, finomabb, gondosabb ételt vehet magához az ember egy találomra választott vendéglőben(!), mint itt a jónak mondott éttermek döntő részében. Arról nem is beszélve, hogy a cseheknél iható csapolt sört kapni, halló!!!, nem hogy iható és nem büdös, hanem finom. Szóval egy magyar ne posztolgasson itt gőgösen és lekezelően a cseh ételekről, hanem húzza be fülét farkát és kussoljon a pulyka brassóijával meg az ehetetlen porleveseivel meg olajon futtatott szarul készített pörköltjeivel és agyon sütött húsaival.

borovi 2010.02.17. 22:29:32

Szerintem sem egyhangú a cseh konyha. Még a csehszlovák időkben rendszeresen jártam Prágába (azóta is párszor, bár sajnos már nem annyit), de sose volt gond az étkezéssel. Finomat, változatosat, olcsón lehetett enni az éttermekben. S mellé a különféle jó sörök... Mmmmmmm....

kultúrpesszimista 2010.02.17. 22:34:30

@EMU:

Az index főoldalára csak az ilyen ostoba, bután flegma és korlátolt blogokkal lehet felkerülni... nem érted a motivációt?! ;-)

kultúrpesszimista 2010.02.17. 22:36:58

@EMU:

Amúgy jól beszélsz, de megvédeném a magyar konyhát: a világ egyik legjobb konyhája, főleg ha nem a hardcore vonalat (körömpörkölt, pacal stb.) vesszük alapul, hanem olyanokat, mint pl. paprikás krumpli, paprikás csirke nokedlivel, paradicsomos húsgombóc stb-stb.... Csak jó helyen kell enni. Ennyi.

EMU 2010.02.17. 22:49:10

@kultúrpesszimista: "Csak jó helyen kell enni." Igen, ez a titok. Amit a magyar kurvára őriz, ezért marad az állításod a legendárium tárgykörében. Melyik étteremben eszel te gondos odafigyeléssel, jó alapanyagból készített paradicsomos húsgombócot (ami nem magyar étel amúgy), vagy akár paprikás csirkét, vagy töltött paprikát, kacsasültet, marhapörköltet, töltött káposztát(amire annyira verjük a mellünket, csak földi halandó nem tud találkozni vele étteremben), húslevest, töltött csirkét, etc? Mert a cseheknél szinte bárhol tudsz enni egy igencsak jóféle vadast, kurva jól megsütött kacsát, remek sült kolbászt, csülköt, pacallevest, sertéssültet, jó minőségű sajtból(hoppá!!, nem ám növényi zsírból préselt szemétből) készült rántott sajtot, kiváló sörkorcsolyákat, etc. Ott például nem kell tudni, hol kell enni, mert amire kiírják, hogy itt ezzel foglalkoznak, ott nagy általánosságban nem a te átbaszásodra hegyezik ki a hagyományos nemzeti vendégszeretetet, hanem normális ételeket szolgálnak fel életkedvvel bíró állampolgárok.

Pueblo 2010.02.17. 22:50:43

A cseh konyha szerintem is katasztrófa, amióta ott élek (5 év lassan) azóta becsülöm a magyar konyhát. Ami jó ,az a párolt káposzta, és desszertként a forró málnás, tejszines vaniliafagyi. Talán ezzel véget is ért számomra a finom kaják dicsérete. Ha a csehekhez mész igyál sört, és ehhez ezek az ételek passzolnak. Talán.

kultúrpesszimista 2010.02.17. 22:55:34

@EMU:

Igen tudom, török étel eredetileg. Mármint a paradicsomos húsgombóc (csak azt hiszem, a törökök eredetileg más húsból készítik és nem esznek mellé krumplit). Tényleg költői kérdés: gyakorlatilag lehetetlen jó ár/érték arányú helyet találni, ahol nem a lenyúlásról van szó. Pár kivétel persze van, igaz, ezek nem is klasszikus, magyarosch éttermek. Jó ár/érték arányú hely a MIX-R, ahol jóféle pizzák és magyaros ételek fordulnak elő, de persze ez sem mentes a kis-közepes kompromisszumoktól... Amúgy meg szerintem egy tisztességes, de nem olcsó étterem a Fatál a Váci utcában. Csak ajánlani tudom, remek konyhájuk van és nem vészesen drága (persze ez relatív).

A Kárpátok Ostora 2010.02.17. 23:04:22

A hozzaszolasok kivaloan peldazzak, hogy a magyarok nem ismerik az ironiat Vagy csak azert vesz mindenki mindent szo szerint, mert mar teljesen abszurd szovegekrol is elkepzelheto, hogy komolyan gondoljak, mert mar az a mainstream? :) A tisztesseges cseh vendeglatas mitoszaval mindenestre le kell szamolnom: tobb szaz, kulonbozo vvendegloben elfogyasztott etel utan meg kell, hogy mondjam, kurva nagy mazli kell ahhoz, hogy igazan jot egyen az ember.

Mrazenec 2010.02.17. 23:04:30

@Pueblo: én nem látom ilyen borúsan a cseh konyhát. talán nem olyan sokszínű, mint a magyar konyha (nem az éttermekről beszélek, hanem inkább az anyám főztjéről), de a klasszikus cseh ételeket majd mindenhol hibátlanul készítik. a forró málnás tejszínes fagyi pedig számomra összeegyeztethetetlen a sörrel...az eperrel töltött knédligombóc, forró vajjal nyakonöntve inkább kívánja a sört;-)
bár szavahihetőségem megkérdőjelezhető, lévén, hogy cseh a feleségem (aki mellesleg isteníti a magyar konyhát - milyen furcsa a világ hehe sose semmise jó) ja és én is a derék morkoláboknál élek...

EMU 2010.02.17. 23:10:00

@kultúrpesszimista: Prágában meg betérek oda, ami a legközelebb van ahhoz, ahol megéheztem. Eszem egy pacallevest vagy egy fokhagymakrémet, rá egy príma sült kacsát knédlivel és pár. káppal, tolok mellé két korsó Gamrinust és szarok arra, hogy magyar honban miért kell kóvályogni meg címre zarándokolni mások ajánlásaira hallgatva, hogy egyáltalán enni tudjak és ne okádjam össze magam a szeméttől, amit van pofája a magyar vendéglátó kultúrának gasztronómia címszó alatt elém tenni. Mert döntő többségében itt ez megy. A cseheknél meg döntő többségében jóízűen jóllakik az ember. Ez a különbség. Hogy a "döntő többségében" mire vonatkozik.

EMU 2010.02.17. 23:13:58

@A Kárpátok Ostora: Akkor nem megy az abszurd, ne erőltesd, leülhetsz, egyes. Mítosza meg a magyar éttermi kultúrának van. Több száz vendéglőnek hazudott magyar szemétbánya után meg kell, hogy mondjam.

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2010.02.17. 23:27:28

@A Kárpátok Ostora:

Imádtam a hozzászólásokat, kár volt ilyen hamar elárulnod magad.

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2010.02.17. 23:28:32

@EMU:

Vagy csak neked nem jön le. Ez a leülhetsz, egyes meg szánalmas már.

Harley 2010.02.17. 23:36:22

Hát mi kb. 15 éve járunk ki Cesky Krumlovba , a kedvencünk a Satlavska utcában egy kis kocsma ( amúgy a neve Krcma :) ) hogy ott mindig elcsábulok enni egy kis Pecene Koleno-t magyarul csülök pecsenye !Nem beszélve hogy tradicionális a pisztráng ,imádom ahogy ott csinálják egy több száz éves nyilt tüzhelyen .No és a süti amit Marlenkának hivnak . De ne hagyjuk ki a sört ami a világ legjobbja Budveiser ,nem kihagyva a helyi Eggenberget sem . Ami a magyar konyhát illeti ,igen a kedvencem ,de nem a cocializmusban elb...ott vendéglátóipar amely specializálódott a vendég lehuzásra ,kedvenceim voltak az egynyári gebinesek a Balatonon. Persze lehet erröl vitát nyitni ,de q..vára nem érdekel ,hogy miért lett el q...va .De arra emlékszem ( nagymamámtól ) hogy ha az Esterházy herceg a városunkba jött ,mindig kiadta utasitásba ,hogy csak a nagyapámtól lehet szalámi rendelni ,aki erre rettenetesen büszke volt ,hogy az övé a legjobb, s nem arra hogy hogyan kell kilopni a vendég szemét . Uff !

Blava 2010.02.17. 23:48:11

Több száz cseh éttermen vagyok én is túl és abszolút nem osztom a posztoló véleményét. Főleg, ha a budapesti helyzettel hasonlítom össze, akkor egyenesen tragikus a helyzet. Prágában, Csehországban egy éttermi alámerülés sokkal inkább a hétköznapok része, olcsón, jóízűen meg tudok szinte bárhol ebédelni, vacsorázni a városban. A sörökről meg azért nem beszélek, mert úriember biztosra nem szokott fogadni. Ez az egyik.

Több száz cseh éttermen vagyok én is túl és abszolút osztom a posztoló véleményét. A posztoló véleményem szerint azt szerette volna kifejteni, hogy a cseh konyhából alap dolgok hiányznak vagy másképp főznek - magyar szemszögből.
Pl:
- nincs fehérkenyerük, ezt nekem is qvanehéz volt megszokni.
- mindent agyonfoghagymáznak - ez ízlés dolga
- nincs olyan levesük, egy-két kivételt leszámítva amit ne basznának fel nyakig liszttel úgy, h megáll a kanál
- nem használnak általában fűszereket - azaz: nem úgy használják, mint mondjuk a magyarok, h nálunk minden a pörköltalappal kezdődik. Náluk meg a képosztával, naés.

A post alapvető hibája, h írója - aki nyilvánvalóan évek óta csehbe él - egyébként soxor jogos észrevételeit úgy osztja meg, h az egy-egy sörturista hétvégét teljesítő otthoniak nem minden esetben értették és tudták mihez kötni.

Elbeszéltetek egymás mellett, igazsága mindenkinek vagyon.

Blava 2010.02.18. 00:00:05

Ja, haveromnak Prágában magyar étterme van, a téma kimeríthetetlen, tízezer példát tudnék írni, ahogy a csehek rácsodálkoznak a magyar konyha remekeire! Ezzel párhuzamosan pedig meg tudom érteni Pestről meglátogató barátaimat, akik meg a 2-3-4 nap alatt rá tudnak csodálkozni a cseh konyha remekeire!

kzolika 2010.02.18. 00:06:51

Hetekig tudnám enni a cseh konyha remekeit, teljesen kész vagyok tőlük. Ha Magyarországon olyan kocsmák lennének, ahol a sör mellé pivny syrt vagy hermelínt lehetne fogyasztani, odaadnám a fél karomat. Nem beszélve a Ceska kuchyneről Prága központjában, ahova jóformán minden magyart bevisznek, aki arra jár. De a külvárosban is bárhova be lehet menni, ahol 25-30 CZK-ért van sör, ott már rosszul nem jár az ember.
Ennél csak egy jobb van, Cesky Krumlov és környéke, ahol lehet Eggenberget kapni (asszem a brnoi Tescoba még jut, tehát Prágából hazafelé is az összes szabad helyet fel lehet tölteni az autóban).
Csak az a rohadt köménymag ne lenne. Én egyszer még a kalácsban is találtam. Azt hittem, ott okádom ki a belem.

Elütésekért, ha van bocs, sörözés után vagyok (felessel vadítva), de hát ez csak amolyan pesti belvárosi volt, Dreherrel.

Tényleg, a Liszt Ferenc téren a Bohémia söröző mennyire autentikus?

kzolika 2010.02.18. 00:10:25

Ja, és "Ukončete, prosím, výstup a nástup, dveře se zavírají" forever. Az egyetlen cseh mondat, amit meg tudtam jegyezni. Annyira élnék Prágában, de ezen a nyelven csak nevetni tudok, semmit nem tudok belőle megtanulni.

kzolika 2010.02.18. 00:18:00

"Ukončete, prosím, výstup a nástup, dveře se zavírají" - ez az egyetlen cseh mondat, amit meg tudtam jegyezni. Pedig élnék is Práágban, annyira tetszik az a város, de képtelen vagyok megjegyezni megtanulni bármit azon a nyelven.

kzolika 2010.02.18. 00:18:51

Na, most meg elment kétszer. Hm.

Blava 2010.02.18. 00:22:03

@kzolika: Azok a gyorsítók, ugye :P

Sarah23 2010.02.18. 02:55:02

Biztos hogy nem cseh az író és biztos,hogy nem töltött el egy percet sem igazi cseh otthonokban.Igenis elég széles a cseh konyha skálája!Miért baj az hogy knédlivel tálalják a főételeket ha egyszer nekik az a nemzeti ételük egy része? Nekünk magyaroknak a galuska a köretünk!Én szüleim révén cseh származású vagyok és büszke vagyok rá!Sok ünnepnapon nálunk a cseh ételek mennek és sokkal több színű az étrend mint például az angoloknak,olaszoknak vagy a csigazabáló franciáknak.Egyszóval egyáltalán nem igaz amit a cikkben ír!

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2010.02.18. 02:58:00

@Sarah23:

Bécsi szeletet azért nem ennék galuskával, de még disznótorost sem.

Sarah23 2010.02.18. 03:02:57

@A Kárpátok Ostora: Persze hisz te csakis a túlfűszerezett gyors éttermi műkajákat eszed!Ízfokozóval stb.......

Sarah23 2010.02.18. 03:05:26

@Panther_V: igen persze!Ez a különbség a cseh knédli és a magyar galuska között!A knédlit mindennel lehet fogyasztani!A galuskát meg nem!!!

nehülyéskedj 2010.02.18. 07:25:48

Cseh konyha, márpedig nincs. Szláv konyha van, de az is inkább utánérzés, másolás.

Rigris 2010.02.18. 07:41:39

Én meg egyszer megkérdeztem egy évtizede itt élő vietnamitól, hogy mi a véleménye a magyar konyháról, és azt mondta, szereti csak nagyon unalmas, mert nagyon kevés alapanyagot használ... Minden relatív.
Én a csehekhez csak pár napokra járok, azalatt nem lehet megunni a vepřo-knedlo-zelo szentháromságot, úgyhogy én elvagyok vele.
Csülköt Prágában vagy Cesky Krumlovban még nem ettem (asszem). Kutna Horában igen, és kiváló volt, de az ugyanolyan kiváló tud lenni Varsóban, Frankfurtban, Münchenben, Bécsben meg Budapesten is. Aztán persze van, hogy elrontják, akkor meg száraz és ehetetlen.
A kommentekben szintén említett töltött káposztát meg a bolgárok éppúgy magukénak vallják, mint mi.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.02.18. 07:47:50

Én szeretem a pacalt is a köménymagot is, szerintem tök jó a cseh konyha.

A jó konyhájuk miatt még a rémes nyelvüket is hajlandó vagyok elnézni nekik. Amúgy már a nyelvüket is megszerettem egy kicsit.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.02.18. 07:54:39

@kzolika:

"Ukončete, prosím, výstup a nástup, dveře se zavírají"

Alap. De van ennél egy hasznosabb mondat is:

"Bůček a knedlik zeli"

Ez egy varázsige, ha ezt kimondod, akkor a csehek nemzeti ételét varázsolják eléd az étterembe. Nyami!

scsaba1 2010.02.18. 08:12:31

Ez a "szláv hanyagság jópofa" :)

Anyám apai ágon vecsési sváb- és anyai ágon pilisi tót származású. Fater mindig azzal húzza, hogy muter tökéletesen egyesíti magában a svábok önteltségét a tótok trehányságával...
Azt hittem, hogy ő találta ki.

Sobrijóska 2010.02.18. 08:40:40

Szerintem a párolt káposztát (főleg a lilakáposztát) több magyar háziasszony is honosíthatná a konyhájában, mert finom, sült húsokhoz kiváló, sokkal jobb és egészségesebb, mint az unalmas krumpli vagy rizs.
Egyébként persze, alapvetés, hogy tőlünk nyugatra nem tudnak így főzni. Nem nagyon ismerik például a saját levében főtt húsokat (tokány, pörkölt), egytálételeket (gulyásleves, raguleves). Csak párolt vagy sült hús, és hozzá valami vacak szósz.

pepin_nymburk 2010.02.18. 08:49:10

Egyetértek a szerzővel abban, hogy baromi unalmas a cseh konyha, 3 nap után az ember tényleg rosszul lesz, knédliundor a köbön...Viszont az éttermeik sokkal jobbak a nemzetközi kajákban, tehát pl. egy lazaccal töltött hátszín, vagy spenóttal töltött csirkemell, vagy egy mindem magyar étteremben kapható mozarella caprese sokkal jobb náluk, ugyanis nem szar alapanyagokból főznek...Az én tapasztalatom szerint a magyar éttermesek kimehetnének tanulni picinyt

natenedu 2010.02.18. 08:51:43

Ok.
1. A magyar konyha tényleg változatosabb.
2. A cseh vendéglátás fényévekre jár a magyartól. Nem mellesleg árban viszont kullog rendesen (pozitív értelemben).
3. Gyengén van megírva a cikk, mert kihagy a felsorolásból egy csomó tényleg jó kaját.

Így viszont az első pont hitelességét ássa alá, mert jönnek (jogosan) a Hermelinezők, csülközők, segedinski gulasozók, utopenci, matjesy, vaslavska klobasa stbstbstb.

A Kárpátok Ostora 2010.02.18. 08:55:07

@Jobb híján MDF-es: En viszont a nyelvet, a kulturat es a mentalitast imadom, amiert elnezem a konyhat.... :)

kewcheg 2010.02.18. 08:57:17

..Bryndzové halusky hozzá egy jó kis Zlaty Bazant a kedvencem.(juhtúrós sztrapacska) Ja, mondjuk ez inkabb szlovák.:)

fkincows 2010.02.18. 09:05:47

Szerencsére viszonylag gyakran megfordulok Prága környékén (amit egyszer mindenkinek látnia kell Cesky Krumlovval egyetemben), ezért azoknak, akik a cseh konyha fantáziatlanságáról írnak, ajánlom az U Bubenicku nevű kis éttermet/sörözőt a Myslíkova utcában. Garantáltan nem fognak csalódni. Vagy a kedvenc csülkösömet a Kisoldalon...

De legutóbb egy kis eldugott étteremben a Slavia Praha stadiontól nem messze is nagyon jót napi menüztünk kis családommal/barátaimmal. Az is kifejezetten ízletes volt... Azzal persze egyet kell értsek, hogy a magyar ételehkez szokott ízlelőbimbóknak itt-ott szokatlan az ételek fűszerezése. De néha megéri kicsit bátrabbnak lenni ;)

És persze a jó sörök és a sokat emlegetett Hermelín.... Szóval érhetik ott gasztronómiai élmények az embert.

fkincows 2010.02.18. 09:09:14

És ugye nem beszéltem a vendéglátás minőségéről... Ami pedig (sajnos) fényévekkel jobb, mint bármi, amit itthon tapasztaltam, pedig fordultam meg már (szerintem csak papíron) elegáns éttermekben...

gorcsev_I 2010.02.18. 09:11:41

Csehországban sört kell inni gyerekek, a legeldugottabb kisváros helyi sörfőzőjében is isteni söröket készítenek. A pilseni pedig a világ legjobb söre.

JanDítě 2010.02.18. 09:13:22

@A Kárpátok Ostora:
hát tudod tökéletesen egyetértek veled. lassan egy éve élek Csehországba, de a konyháról nekem is ugyanez a véleményem(még ha irónikusnak szántad is)tradícionális cseh ételeknél tényleg ezek és kombinációik vannak felsorolva, a többit meg bárhol meg lehet kapni ehhez nem kell ide jönni.max annyi hogy olyan adagokat adnak hogy nem bírsz utánna még vagy egy óráig felkelni a székből.
a sörök meg....csillagos ötös.sőt...

Nemarudi 2010.02.18. 09:21:16

@Blava: az a - számomra - EGYETLEN magyar étterem, amit eddig találtam? Nemrég voltam ott, és bár én eddig elégedett vagyok azzal, amit itt Prágában lehet enni-inni, el kell mondanom, hogy az a babgulyás, amit ott ettem, világbajnok volt :)

Szekszkazan (törölt) 2010.02.18. 09:34:29

A post egy szót nem szól a cseh vadakról. Minthogy rengeteg erdejük van, igen fejlett a vadas konyhájuk.

Ezt nem tudni: tudatlanság.

Ezt nem tudni, és rosszindulatúan leszólni a cseh konyhát: kiváló jellemrajz a postolóról.

Szóval koma, ezt még gyakorolni kell.

Idet 2010.02.18. 09:39:00

@EMU: Mi ez a tanítónéni-mánia?
Szerintem rossz vendéglőben voltál. A híres magyar konyhából meg lassan csak a mítosz marad.
A mienk lett egyhangú,a pörkölt-rántott hús-húsleves tartományban mozog, a felszolgálói-éttermi kultúra meg egyenesen pocsék. Amit a csehről nem lehet elmondani.

Én sajnálom a legjobban, hogy ezt kell írnom.

Idet 2010.02.18. 09:44:25

A "tanító néni" EMU-nak szól, a többi a post szerzőjének, bocs.

Idet 2010.02.18. 09:50:27

@Szekszkazan: Jaj, hát nem érted az iróniát! Ezt írta a postoló valahol följebb.

Igazad van a vadakkal, nagyon jól tudják készíteni!

És még életemben nem ettem olyan jól elkészített marhahúst, mint Prágában: puhára tudták párolni és omlósra sütni, anélkül, hogy valami agyonfőzött állaga lett volna. És a fűszerezés... meg az a saláta, amelyiknek zöld tea alapja volt, mármint az öntetnek...mnyam! És milyen jó a hidegkonyhájuk! Változatos, rafinált, kiválóan fűszerezett. Jaj, de éhes vagyok!

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.02.18. 11:49:20

@A Kárpátok Ostora:

"Strč prst skrz krk"

A harminchárom ezüst fecske (?) repülése a harminchárom ezüst tető felett, megvan? :-)
(Nem biztos, hogy jól emlékszem)

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.02.18. 11:50:45

@Idet:

Göngyölt hering, meg a valamilyen lében savanyított (!) virsli vagy kolbász? :-)

A Kárpátok Ostora 2010.02.18. 19:00:45

@Jobb híján MDF-es: Erre gondolsz? Třistatřiatřicet stříbrných křepelek přeletělo přes třistatřiatřicet stříbrných střech.
A madár fürj, a többi stimmel. :)
Van más variáció is:
Třistatřiatřicet stříbrných stříkaček stříkalo přes třistatřiatřicet stříbrných střech.

A Kárpátok Ostora 2010.02.18. 19:03:48

@Jobb híján MDF-es: A virsli az utopenec, a hering az sled', de utóbbira rá sem bírok nézni. :)

Tendzing Norgaj 2010.02.19. 19:15:21

Nálunk is cseh származású a család egy része, de már sajnos nem tudunk csehül, úgyhogy megtenné valaki, illetve lehetne, hogy a továbbiakban fordítást is mellékeltek a cseh idézetekhez?
Nálunk mindennapos kaja a mákosguba (erről írtátok már, hogy cseh?) meg a zsemlovka. Az előbbit gondolom mindenki ismeri, a második meg egy szuper dolog: tepsibe langyos, cukros tejbe áztatott zsömleszeletekre fahéjas almaszeleteket kell rétegezni, sokszor, aztán a tetejére vajat.

hayamushka (törölt) 2010.03.09. 09:07:29

@kultúrpesszimista: Jóféle pizza a Mix-R-ben? Te sem ettél még jó pizzát.

Apacsek67 2012.05.01. 12:40:43

Hát sok érdekes információt találtam és a cseh konyhát lefitymáló cikk ellenére, hál'istennek sokan védelmükbe vették, idén nyáron végre magam is kipróbálom és ígérem hogy elmondom véleményemet.
süti beállítások módosítása