HTML

Strč prst skrz krk

It's the little differences. I mean, they got the same shit over there that we got here, but it's just – it's just there it's a little different.

Friss topikok

  • Apacsek67: Hát sok érdekes információt találtam és a cseh konyhát lefitymáló cikk ellenére, hál'istennek soka... (2012.05.01. 12:40) A cseh konyháról
  • Maisie MacKenzie: Ez a tény befolyásolja Horvátország Úniós tagságát? videa.hu/videok/vicces/bud-light-reklam-haj-p... (2010.09.10. 11:07) Győzelem! Európában végleg cseh a Budweiser
  • Rwindx: nah hol válaszom? (2010.07.21. 16:55) Nečas lecseszni készül Orbánt
  • creativevulture: Ja es meg...a blogot elvezettel olvasom miota ratalaltam, kar hogy nincsenek posztok gyakrabban. E... (2010.07.08. 23:50) TOP 3 cseh reklám ever
  • Holnap Kapitány: A Pozsonyi Nagydíj holnapkapitany.blog.hu Holnap Kapitány -- Mesék egy elképzelt Magyarországról (2010.06.14. 15:45) Pozsonyba érkezett a prágai gyors

Linkblog

Kampány cseh módra

2010.05.29. 15:52 :: A Kárpátok Ostora

 Mielőtt elemeznénk a csehországi parlamenti választások eredményétvessünk egy pillantást arra, hogyan is zajlott a kampány, mely nemcsak a leghosszabb volt a Cseh Köztársaság életében, hanem sokak szerint a legmocskosabb is. Miután Magyarországon már felnőtt egy generáció, amelyik még nem látott normális választási kampányt (gondoljunk bele, sok mostani első szavazó mindőssze 10 éves volt a 2002-es választásokkor, amikor a magyar politikai közbeszéd végleg egy Potemix-reklám színvonalára süllyedt), érdemes megjegyezni, valószínűleg a magyarok döntő többsége kiegyezne ilyen kampánnyal.

Először is, a baloldal baloldal, a jobboldal jobb. Míg a baloldal 13. havi nyugdíjat, megnövelt szociális juttatásokat ígér és ezeket a magasabb jövedelműek megadóztatásával kívánja fedezni, a jobboldal takarékos államot, a szociális járandóságok megkurtítását, illetve feltételekhez kötését ígéri. Ennek megfelelően a baloldal szociális érzéketlenséggel vádolja a jobbat, a jobboldal populizmussal a balt, és bár a jobboldal folyamatosan Görögország és Magyarország példájával fenyegeti a polgárokat arra az esetre, ha a baloldalra szavaznak, mindketten többé-kevésbé a realitás talaján állnak, ami egyetlen magyar parlamenti pártról sem mondható el. Mielőtt azonban a magyar jobboldal örömködni kezdene, érdemes megjegyezni, hogy a cseh jobboldalhoz sok olyan intézkedés köthető, melyet a skizoid magyar jobboldal otthon minden eszközzel megakadályozna: pl. a vizitdíj bevezetése vagy Európa legliberálisabb drogtörvénye.  Érdekes megfigyelni, hogy a magyar jobboldal szóhasználata („emberek“, „ az egészség nem üzlet“ stb. Csehországban kizárólag a baloldalon jelenik meg.

Egy normális választási kampányban minden pártnak van programja, melyet következesen képvisel és amelyet a választópolgárok részleteiben megismerhetnek. Ebből a szempontból példaértékű a cseh közszolgálati médiumok hozzáállása: az állami televízióban, hetente más megyéből jelentkező, remekül szerkesztett választási vitaműsor-sorozatban ismerhették meg a bejutásra esélyes pártok álláspontját, de helyi vezetőit, és helyi politikájukat is. A két nagy párt vezetői a választások előtti héten háromszor is ütköztethették álláspontjukat a Prima TV-beli vita után a közszolgálati rádió ésa közszolgálati televízió is sugárzott élő vitát Jiri Paroubek és Petr Necas között, s bár a felek kölcsönösen lekurvapecérezték egymást, azért azt is meg lehetett tudni, mit fognak tenni a pártok, ha hatalomra kerülnek.

Médiaegyensúlyról azonban távolról sem beszélhetünk: Jiri Paroubekről, a cseh szociáldemokraták vezetőjéről a mainstream médiában egy jó szót sem lehet olvasni, sőt, a legnagyobb cseh hetilap, a Reflex eheti számában három cikket, hat teljes oldalt szentel annak, mekkora köcsög Paroubek és mekkora veszélybe kerülne a cseh demokrácia, ha hatalomra kerülne . Igaz, Paroubekról sok jót nem is lehet írni, a stílusa nagyjából olyan, mintha Szanyi Tibor és Szíjjártó Péter szerelemgyereke lenne, ráadásul úgy néz ki mint egy aszpikban eltett varangyosbéka.

A kampányból nem hiányzott a humor sem, emlékezetes marad a Paroubeket kifigurázó „Visszahozom nektek Elvist“, vagy „Eltörlöm a másnaposságot“ plakát, vagy a „dumáld meg a nagyit“ videó is.

Mindent egybe véve, a személyeskedések ellenére olyan kampány zajlott, melyről Magyarország csak álmodhat, reménykdejünk, hogy a következő hasonló lesz. 

29 komment

Címkék: politika választás cseh paroubek necas

A bejegyzés trackback címe:

https://cseszko.blog.hu/api/trackback/id/tr82040481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ferrari Szerviz 2010.05.29. 18:29:30

Csak a szokásos felállás: egy külföldön élő okoska fikázni próbálja az itteni West-Balkánt...

Egy lófaszt! Magyarországon azért volt más a választási kampány, mert más volt a tét!

És akkor mi van, ha itthon nem pont a politikatudományi elméletek szerint oszlanak meg az erővonalak, és a jobboldal nem vegytiszta jobboldal, a bal pedig nem bal? De ha már ezen nyáladzol: Angliában lehet pontosan tudni, a három párt közül melyik tisztán jobb-, illetve baloldali? Valszeg Cseszkohoz képest a UK is Észak-Nyugat-Balkán, mi?

A választás nem erről szól, hanem arról, hogy a közeljövőben milyen politikai csoportokra akarod bízni a közpénzek kezelését... Ámen.

A személyek kiválasztása most fontosabb volt, mint az ígérethalmazok. Gondolom, a cseh pártok szigorúan meg is valósították vagy megvalósítják az ún. programjaikat, a választók pedig négy év múlva veszik a kockás papírt, és nekiállnak kipipálni, hány ígéret teljesült... Érzelmi alapon meg pártszimpátia alapján nem is voksol senki, nyilván...

Na, szaladj vissza, és nyaljál inkább be csehül a cseheknek! Ilyen marhaságokra a faxom se kíváncsi!

Igaz Juhász 2010.05.29. 18:33:11

Minden försztöző avatar köcsög buzi.

Amúgy: "ráadásul úgy néz ki mint egy aszpikban eltett varangyosbéka" - ezen bexartam... :-))

Észre vettétek, hogy mi még jobb-bal oldalon is hülyék vagyunk?
A jobb képviseli a munkásságot (sic!), a bal pedig a tőkét.
És mondja valaki, hogy normális országban élünk...

Žďárský 2010.05.29. 19:23:01

@Ferrari Szerviz: aki nem kíváncsi minek olvas...
Nekem amúgy a roppant erős és látványos negatív kampány jött le főleg a cseh választásokból. Az ODS gyakorlatilag minden plakátján egyharmad-részben Paroubeket ekézte, s csak kétharmadot kapott a saját jelöltjük. A ČSSD kevésbé volt látványos, de azért ők is gyalázták a másikat rendesen.
Program viszont tényleg van, tételesen, pontokban, nem érik be azzal, hogy "csak mi menthetjük meg az országot/nemzetet/demokráciát/stb"

Sólyom Bátor 2010.05.29. 19:54:58

@Igaz Juhász: Látom, a lényeget keresed nyakra-faszra :-) A te képecskéd azért ezerszer gázabb, mint bárkié itt. (ha másért nem, azért, mert az egyéniség teljes hiányát jelöli)
Egyébként meg kiket képvisel a jobboldal? Miről beszélsz össze-vissza?

Cetz 2010.05.29. 19:57:44

a kárpátok ostora művésznevet díjaznám

bigthereal 2010.05.29. 20:05:11

kimondhatatlanul rühellem a cseheket...

-kk- 2010.05.29. 21:06:21

hát a személyeskedésekből szerintem kint is van legalább annyi, mint itthon, lásd pl. a ČSSD www.modranemoc.cz címen futó kampányát.

------

egyébként nem Jiří az a Jan, mint Paroubek keresztneve?

gulasZuppe 2010.05.29. 21:11:23

Érdekes megfigyelni, hogy a magyar jobboldal szóhasználata („emberek“, „ az egészség nem üzlet“ stb. Csehországban kizárólag a baloldalon jelenik meg.

Miután nálunk igazi baloldal sincs igyhát a fordítva működünk, de a mi agyunk mindig fordítva forog (talán a nyelv miatt, es nem kizárt az se hogy pont emiatt szarmazott innen a sok nagykoponya...).

Semmi sem az aminek látszik föleg itt.

--

Szerintem a mostani valasztas magyarorszagon az eddigi legjobb volt, nem mentek bele igazán a kölcsönös hazudozásba, a tullicitalalsba, mocskolas az volt (de igazaból csak a volt kormanyoldal részéről, valamint az egyetlen másként gondolkodó csapatot mindenki kegyetlenül támadta minden oldalról - de ez csak azért volt mert mert nem tudjak hova tenni a őket, nem a megszokott cimbikhez tartoztak)
és föleg azért mert az elmult 8 év eredményeiből sokaknak elege volt, illetve magukból a szocikból elég volt.
--
Nem volt TV vita?
Noés?
En nem bánom hogy az MDF nem jutott be.
Megérdemelték. Persze a TV vitában lehet, hogy jól szerepeltek volna.
És mégis, jobb az hogy nicsenek ott többé.
Az nem hiányzik, hogy mondunk valamit aztán mást teszünk. Ennél a kuss felemelőbb.
Én örülök, hogy most nem volt idióta TV vita (gyurncsany lehazudta a csillagokat az égről, és még ki is oktatta az ellenfelét)
tehát az, hogy valaki tvben jól szerepel az számomra csak annyit jelent JÓ SZINÉSZ, de a TETTEK itélnek. Nem kell előtte színház.
Ez most a lehető legjobb volt ami történt.

--

Aztán ne felejtsük el a drágalátos cseheket, ők brutális nacionalisták. Nem zászlókat lengetnek, vagy menetelnek, hanem törvényekkel biztosítják magukat, és hazájukat minden "betolakodó" elöl.

ezanicknevem 2010.05.29. 21:16:40

Az említett cseh pártok, politikusok között van olyan, amelyik
- eltörölné a Beneš-dekrétumokat, esetleg
- bocsánatot kérne az érintett nemzetektől a kollektív megbélyegzésért és
- az üldözötteknek anyagi kárpótlást és rehabilitációt adna?

Mert ha nem, akkor ezzel az erővel dícsérheted nekem Észak-Korea közbiztonságát is. Ahogyan Észak-Korea sötét diktatúra, úgy Csehország pedig egy olyan állam marad, amelynek egy náci törvény díszeleg főhelyen a politikai vitrinben.

Tidal Wave 2010.05.29. 21:29:40

Azért, ha már a cseh jobboldal és a volt Gyurcsány kormány közötti hasonlóságot a vizitdíjban véljük megtalálni, érdemes észrevenni egy apró különbséget: a cseheknél a vizitdíjat úgy vezették be, hogy közben a személyi jövedelmadót csökkentették (egykulcsos rendszer), tehát több pénzt hagytak az adófizetőknél, és azt mondták, hogy a több pénzből azok fizessenek, akik egy szolgáltatást igénybe vesznek.
Gyurcsányék ezzel szemben 2006. szeptemberben 3,5%-kal megnövelték a munkavállalók által fizetett egészségbiztosítási járulékot, és utána 2007. februárban bevezették a vizitdíjat, egy csomó (főle a nyugdíjasoknak fennetartott) kevezménnyel. Több adó, fizetős szolgáltatás. Mint Medgyessy és Bokros a svéd adórendszer és az albán bérrendszer kombinációjával...

A Kárpátok Ostora 2010.05.29. 21:30:03

@ezanicknevem: Jogos. A Cseh Liberális Párt ugyan egyedüliként eltörölné a Benes-dekrétumokat, de őket nem nagyon jegyzik.

A Kárpátok Ostora 2010.05.29. 21:33:14

@Ferrari Szerviz: A Westbalkánt te mondtad, nem én, ez a te kisebbségi komplexusod. A baj Magyarországon nem az, hogy felcserélődtek a pólusok, hanem hogy mindenki hazudik és semmibe veszi a realitásokat, a szekértáborok lakói meg szurkolnak nekik. Mint például te is.

pakesz (törölt) 2010.05.29. 21:33:14

ki allitotta hogy az orbani igergetesek azok jobboldaliak lennenek?
nem allandoan Kadarhoz hasonlitottak Orbant? hogy allandoan Orban semmi reformot nem akar csak azt hogy legyen megint ugy midnen mint a Kadar rendszerben?

A Kárpátok Ostora 2010.05.29. 21:35:36

@-kk-: Basszus, köszi, pillanatnyi agyzavar, javítottam.

A Kárpátok Ostora 2010.05.29. 21:40:26

@Tidal Wave: Ez szövegértési hiba. A szövegben az áll, hogy a cseh jobboldal által hozott intézkedéseket itthon a magyar jobboldal megtorpedózta. Ebből azonban semmilyen logika alapján nem következik az, hogy a cseh jobboldal akármennyire is hasonlatos lenne Gyurcsányhoz...

omni 2010.05.29. 22:26:41

@ezanicknevem: Na erre azert most mar reagalok. Jiri Paroubek (aki most 'bukott') miniszterelnoksege alatt bocsanatot kert a Benes dekretumokert.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2010.05.29. 22:49:46

Az ODS kultúrált kampányműsátraiban remek kolbászt ettünk és sört ittunk. Ingyen. Hétfőn büszkén fogok állni nyitáskor a gyár ajtaja előtt.

A Kárpátok Ostora 2010.05.29. 22:53:49

@omni: A bocsánatkérés csak a német ellenállóknak szólt, a dekrétumokat mindegyik párt védi, utoljára most márciusban az osztrák elnök Heinz Fischer kritikájára reagálva jelentették ki, hogy a dekrétumok érvényesek.

Stratocaster 2010.05.29. 23:10:15

@gulasZuppe: "Nem volt TV vita. No és!"

Te ezek szerint annak örülsz, ha megfosztanak egy információforrástól. Nyilván úgy lehet tiszta lelkiismerettel választani, hogy az ember nem tudja mit is akarnak valójában a pártok és a jelöltek nem mérettetnek meg közvetlenül egymással egy vitában.
Úgy, hogy mindenki csak a saját csatornáján, a saját választóinak szövegel, azt hazudik amit csak nem szégyell. De ez biztos így jó. A politikusoknak legalábbis, nekik így kényelmes.

Azzal valóban nincs baj, hogy nálunk össze van keveredve a klasszikus jobb-bal oldal, de akkor ne is hívják úgy magukat. Ne legyen az egyik "szocialista" a másik "nemzeti". Legyen A és B párt és kész. Így valóban mindig azt mondhatják, amit éppen a legjobbnak vélnek saját maguknak és nem kell törődniük holmi erkölcsi, eszmei megfontolásokkal.

egy maréknyi dollár 2010.05.29. 23:14:09

Hajrá,csehek!Hajrá Csehország!

omni 2010.05.29. 23:48:38

@A Kárpátok Ostora:
"A cseh kormány 2005 augusztusában hivatalos nyilatkozatban kért bocsánatot a Beneš-dekrétumokért a csehországi német antifasisztáktól a II. világháború után őket ért sérelmekért. 2006-ban Jirí Paroubek miniszterelnök külön hangsúlyozta, hogy a bocsánatkérés a többi kitelepítettre, így a magyarokra is vonatkozik."

index.hu/kulfold/nem7417/

Žďárský 2010.05.29. 23:49:08

Na, a csehek megint jó parlamentet választottak, bár aligha ér fel a legutóbbi patthelyzettel.
Kérdés: a jobboldalinak tűnő erők képesek a koalícióra? Értem ezalatt az ODS-t, a Top09-et és a Věci Veřejné-t? Mert a balosok kevesen vannak, hiába nyerték meg a választást. Esetleg kisebbségi kormányzással próbálkozna a ČSSD? Van pár nyitott kérdés...

A Kárpátok Ostora 2010.05.30. 00:01:18

@omni: Biztos így volt, én viszont ez utóbbinak cseh nyelven nem találom nyomát sehol. De ha bocsánatot is kért, attól még a jogtalanság fennmarad.

omni 2010.05.30. 00:03:11

@A Kárpátok Ostora: Nem is fogod. Sok olyan dolog van amirol nem irnak. Pl en annak sem lattam nyomat, hogy Klaus 'szolidaritasarol biztositotta volna a szlovak nagykovetet'

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2010.05.30. 01:59:30

2010-ben írták:

Realista napsal(a):
K tomu můžu jenom poznamenat, že zpětně se potvrzuje historická moudrost prezidenta Beneše, který byť sám velice umírněný člověk, že soužití s německou a maďarskou menšinou není pod dojmem historických zkušeností možné. Vystěhování sudetských němců realizovalo, vystěhování maďarské menšiny z jižního slovenska, ke smůle slováků, bohužel ne.
28.04.2010 10:11:50

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2010.05.30. 08:58:32

Die Presse: Benes már a II. világháború előtt tervezte, hogy kitelepíti a szudétanémeteket

debata.pravda.sk/debata/cz-A100530_070926_sk_svet_p01/prispevok/110047/#prispevok_110047

(forrás: Pravda)
süti beállítások módosítása