HTML

Strč prst skrz krk

It's the little differences. I mean, they got the same shit over there that we got here, but it's just – it's just there it's a little different.

Friss topikok

  • Apacsek67: Hát sok érdekes információt találtam és a cseh konyhát lefitymáló cikk ellenére, hál'istennek soka... (2012.05.01. 12:40) A cseh konyháról
  • Maisie MacKenzie: Ez a tény befolyásolja Horvátország Úniós tagságát? videa.hu/videok/vicces/bud-light-reklam-haj-p... (2010.09.10. 11:07) Győzelem! Európában végleg cseh a Budweiser
  • Rwindx: nah hol válaszom? (2010.07.21. 16:55) Nečas lecseszni készül Orbánt
  • creativevulture: Ja es meg...a blogot elvezettel olvasom miota ratalaltam, kar hogy nincsenek posztok gyakrabban. E... (2010.07.08. 23:50) TOP 3 cseh reklám ever
  • Holnap Kapitány: A Pozsonyi Nagydíj holnapkapitany.blog.hu Holnap Kapitány -- Mesék egy elképzelt Magyarországról (2010.06.14. 15:45) Pozsonyba érkezett a prágai gyors

Linkblog

Egy népszerű megszorító

2010.01.14. 10:34 :: A Kárpátok Ostora

 El tudják képzelni, hogy Magyarországon Bajnai Gordon, vagy Bokros Lajos vezesse a népszerűségi listákat? Csehországban azonban, ha nem is pontosan ez a helyzet, de lehetne párhuzamokat felállítani. A szakértői kormányt idén április óta vezető Jan Fischert a csehek nem kevesebb, mint 83%-a támogatja, annak ellenére, vagy éppen azért, mert szigorú költségvetési megszorításokkal próbál gátat vetni az ország eladósodásának, a deficit elszabadulásának.

Jan Fischert senki nem választotta meg, pozícióját a két nagy párt (a szocdem ČSSD és a jobboldali, de magyar szemmel inkább liberális ODS) kompromisszumának köszönheti. 

A pártonkívüli Fischer, aki a Nemzeti Statisztikai Hivatal éléről azután került a kormányrúdhoz, hogy a törékeny többséggel rendelkező, ODS vezette koalíció elvesztette a bizalmi szavazást a képviselőházban, sokaknak okozott meglepetést. Az áprilisban még teljesen ismeretlen, szürke statisztikusból úgy lett minden idők egyik legnépszerűbb cseh politikusa, hogy közben sikerült elfogadtatnia egy jelentős pénzügyi megszorításokat tartalmazó csomagot (a Fischer pénzügyminiszteréről elnevezett Janota-csomagot). Pedig a két párt vezetői éppen azért tudtak megállapodni személyében, mert egyikük sem tartott tőle, karizmának a számzsonglőrben nyoma sem volt. A külsejében erősen Anall Józsefre emlékeztető hivatalnok azonban egyre inkább kimutatta a foga fehérjét. Szeptemberben már lemondással fenyegette meg a képviselőházat arra az esetre, ha nem szavaznák meg a megszorító csomagot, majd miután az eredetileg októberre tervezett előrehozott választások az Alkotmánybíróság döntése nyomán 2010 májusáig (az eredeti időpontig) tolódtak ki, szó nélkül rábólintott a meghosszabbodott mandátumra. A Janota-csomag nem kellemes: az állami alkalmazottak bérét 4%-kal csökkenti, tartalmaz ÁFA- és fogyasztási adó emelést, az anyasági támogatás és a táppénz csökkentését, a szociálsi és egészségügyi járulékplafon emelését. Miután a nagy pártok vezetőinek számítása, hogy a szürke egér elviszi a balhét, ők meg a csomag felpuhításával szerezhetnek jópontokat a választásokig, nem jött be, megpróbáltak Fischertől a Magyarországon is jól ismert módszerrel megszabadulni - fel akarták rakni egy Brüsszelbe tartó gépre, uniós biztosnak. Ez sem jött be, Fischer kategorikusan visszautasította az ajánlatot.

Mi lehet a titka a miniszterelnök hihetetlen népszerűségének? Egyrészt, és talán ez a döntő: Fischer pártonkívüli, ami a nagy pártok által rendezett kutyakomédiát rezignáltan szemlélő csehek szemében abszolút érték, s bár Fischer 1980-tól 89-ig a kommunista párt tagja volt, ez csak egy-két radikális értelmiséginek csípi a szemét, az utca embere számára teljesen elfogadható életrajzi adat. Fischer ráadásul antipolitikus, legalábbis annak láttatja magát, ahányszor csak lehet, elismétli, hogy nem tervez hosszútávú politikai karriert, amint végez az ország dolgával, visszatér hivatalába - ez nyilván szimpatikus a nagypolitikából kiábrándult átlagcsehnek. Ugyanakkor nyilván nem elhanyagolható szerepet játszik a magyarénál jóval polgárosodottabb cseh mentalitás: szinte mindenki az országban elismeri, hogy nem lehet adósságból élni, ezért a takarékosságot a többség akkor is támogatja, ha az ő bőrére megy a vásár. Fischer példát mutat szerénységből és jó polgári takarékossából: még ma is panellakásban lakik családjával, bár nyilván már a statisztikai hivatal vezetőjeként kapott fizetéséből is telt volna jobbra. És végül: közszereplései során elegáns, visszafogott, mindig higgadt stílusával bizalmat ébreszt a polgárokban, akiket a Topolánek-Paroubek páros (lásd Orbán-Gyurcsány, bár sokkal kulturáltabb kiadásban) arroganciája régóta taszít.

Sokan örülnének tehát, ha Fischer mégis úgy döntene, hogy tovább marad a politikában, mint eredetileg tervezte, bár ezzel valószínűleg éppen a legfontosabb előnyét vesztené el: a pártok felettiséget, a "szakértőiséget", melyek a csehek szemében oly vonzóvá teszik.

(A magyar viszonyok ismeretében talán nem érdektelen, hogy Fischer vallásos zsidó és ez a tény Csehországban közismert, maga a miniszterelnök beszélt hitéről a legnagyobb cseh napilapnak, a Mladá Fronta Dnesnek.)

 

1 komment

Címkék: politika gazdaság cseh csehország megszorítások jan fischer

A bejegyzés trackback címe:

https://cseszko.blog.hu/api/trackback/id/tr221671430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bukott madonna, nagy didikkel 2010.02.05. 09:29:57

Ahoj! Ugye ő volt az is, aki megreformálta a szavazát? Az hogy is volt pontosan?
süti beállítások módosítása